Пређи на садржај

Za sada nema dogovora s Kforom

Извор: Викиновости


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

28. јул 2011.
Зубин Поток-  (Beta) - Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković rekao je da na sastanku sa predstavnicima međunarodnih misija nije postignut dogovor o prelazima na severu, kao i da je komandant KFORa Erhard Biler kazao da mora da sprovede odluku Prištine o uvođenju carine na tim prelazima.

Nedeljković je kazao da to nije prihvatljivo za Srbe na severu Kosova i da se ne može tolerisati postavljanje carine na prelazima Jarinje i Brnjak. Načelnik Okruga je kazao da će se razgovori sa predstavnicima međunarodnih misija verovatno nastaviti u petak. Prema njegovim rečima, Biler je na sastanku ponudio da na prelazima budu službenici kosovske policije i carine, kao i da polovina njih budu Srbi, a druga polovina Albanci.

Nedeljković je kazao da srpska strana može da prihvati da na prelazima bude osoblje koje je proporcionalno jednako sastavu stanovništva u opštinama na severu Kosova. „Ali, mi ne možemo prihvatiti da na administrativnim prelazima bude carine“, rekao je on.

Nedeljković je dodao da su srpski pregovarači na putu ka selu Zupče u opštini Zubin Potok gde Srbi drže u blokadi put ka prelazu Brnjak i dodao da će građanima reći „punu istinu“.

Sastanak u Zubinom Potoku trajao je više od tri sata. Na njemu su učestvovali predstavnici Vlade Srbije Borislav Stefanović i Goran Bogdanović, komandant KFORa Erhard Biler, predstavnik EU na Kosovu Fernando Đentilini i zvaničnici Euleksa.

Извор

[уреди]