Za projektno finansiranje stanogradnje milijardu dinara

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


11. јун 2011.
BEOGRAD, 11. juna 2011. (Beta) - Za subvencije u projektno finansiranje stanogradnje u Srbiji za 2011, država će izdvojiti milijardu dinara, što je za trećinu manje nego prošle godine, izjavio je u subotu državni sekretar ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Nemanja Komazec.

"Subvencije su namenjene građevinskim preduzećima i investitorima koji su registrovani za stambenu izgradnju", kazao je Komazec agenciji Beta i naveo da će država firmama koje dobiju kredite za stanogradnju subvencionisati do osam odsto kamate na godišnjem nivou.

Prema njegovim recima, Uredba o subvencionisanju projektnog finansiranja u oblasti stanogradnje u 2011, koju je vlada usvojila pre tri dana, predstavja nastavak programa iz prošle godine, a osnovni cilj je pokretanje aktivnosti u građevinskom sektoru kroz podršku putem povoljnih kredita.

"Program je na potpuno identičan način strukturiran kao prošle godine", kazao je Komazec i podsetio da je po uredbi iz 2010. država za te subvencije izdvojila 1,5 milijardi dinara, od čega je najveći deo utrošen za gradnju stanova na prostoru nekadašnje kasarne "Stepa Stepanović" u Beogradu.

Da bi mogao da konkuriše za subvenciju, kako je dodao, korisnik kredita moraće da prihvati da stanove prodaje po limitiranim cenama koje su određene uredbom za Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac i druge gradove u Srbiji.


Извор[уреди]