Za jednokratne isplate do 0,35 odsto BDP-a

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


15. април 2011.
BEOGRAD, 15. aprila 2011. (Beta) - Srbija će koristiti deo dodatnih sredstava u budžetu za jednokratne, ograničene i namenske isplate zaposlenima u javnom sektoru i penzionerima, ali će one biti ograničene na najviše 0,35 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Dodatna stredstva pojaviće se ako prihodi konsolidovanog sektora države budu veći od planiranih, a potrošnja ostane u okviru projektovane, piše u Pismu o namerama Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) od 21. marta.

U Pismu koje je u petak objavila Narodna banka Srbije (NBS), ističe se da je Vlada odlučna da nastavi da primenjuje fiskalne i monetarne mere kako bi odgovorila na izazove koji predstoje.

Kod monetarne politike Vlada namerava da nastavi da koristi sve raspoložive instrumente kako bi inflatorna očekivanja održala na stabilnom nivou a inflaciju vratila u granice dozvoljenog odstupanja od cilja krajem ove i početkom sledeće godine.

Pismom MMF-u Vlada je tražila okončanje sedmog razmatranja stend-baj aranžmana. Ta revizija već je završena i Srbiji je na raspolaganje stavljeno 353,3 miliona evra od čega povlači 51,6 miliona.


Извор[уреди]