Za dobar rezultat nije potreban doping

Извор: Викиновости


14. avgust 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Direktor Antidoping agencije Srbije (ADAS) Nenad Dikić, lekar, rekao je u utorak da se na Olimpijskim igrama u Londonu video veliki pomak u razmišljanju sportista: da za dobar rezultat nisu potrebna nedozvoljena sredstva.

„U Sidneju 2000. bilo je 11 pozitivnih, četiri godine kasnije u Atini 26, a u Pekingu 2008. godine 27, tako da dosadašnjih šest u Londonu izgleda ne samo značajno manje, već i kao veliki pomak u razmišljanju sportista i svih onih oko njih, a to je da za dobar rezultat nije potreban doping. Treba reći i da je broj testiranja udvostručen u odnosu na Sidnej“, rekao je Dikić.

Među doping kontrolorima na Igrama u Londonu bilo je i pet iz Antidoping agencije Republike Srbije.

„Pokazali smo da znamo ono što znaju i najbolji u oblasti dopinga na svetu. Vodili smo kontrolu u ženskom fudbalu, uradili testiranje velikom broju američkih sportista, uključujući i NBA košarkaše, radili finale u rukometu i imali jednog od tri predstavnika u konjičkom sportu. Kada se od toliko naših institucija traži da idu u korak sa Evropom, onda je ovo više nego uspeh i dostojno predstavljanje zemlje“, kazao je Dikić.

On je istakao da mu je neverovatno da sportisti još koriste anabolike iako se oni sada rutinski otkrivaju.

„Još se ne zna konačan broj sportista pozitivnih na doping, ali od njih šest, troje je koristilo anabolike i obrukalo sebe, svoj sport i zemlju. Neverovatno je da još ima sportista koji ne shvataju da se anabolički steroidi rutinski otkrivaju i da na Igre treba doći čist“, istakao je Dikić.

Izvor[уреди]