Za devet pripadnika Gnjilanske grupe 101 godina zatvora

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


21. јануар 2011.
BEOGRAD, 21. januara 2011. (Beta) - Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je u petak devet pripadnika "Gnjilanske grupe" OVK na ukupno 101 godinu zatvora zbog ubistava i svirepih zločina nad civilima Srbima i nealbancima u Gnjilanu u drugoj polovini 1999. godine.

Devet pripadnika "Gnjilanske grupe" je osuđeno zbog ubistva najmanje 80 civila koje su ubili i mučili do smrti, zatim protivpravnog hapšenja 153 civila, a 34 civila se i dalje vode kao nestali.

Sudija Snežana Nikolić - Garotić rekla je da je krivica optuženih nesumnjivo utvrđena na osnovu izvedenih dokaza.

Za zatvaranja, pljačkanje, mučenje, zlostavljanje, silovanje i svirepa ubistva civila optuženo je 17 pripadnika nekadašnje OVK, od kojih su osmorica u bekstvu i njima se sudi u odsustvu, dok se devetorici sudilo u Beogradu.

Sud je 29. decembra 2010. godine, posle završnih reči, ukinuo pritvor petorici optuženih - Ahmetu Hasaniju, Nazifu Hasaniju, Ferat Hajdariju, Kamberu Sahitiju i Burimu Fazliju. Optuženi su i Aguš Memiši, Faton Hajdari, Samet Hajdari i Selimon Sadiku. Svi su uhapšeni 26. decembra 2008. godine u Preševu.


Извор[уреди]