Za arheološka istraživanja 500.000 funti

Извор: Викиновости


9. jul 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Istraživački savet Velike Britanije za umetnost i društvene nauke obezbedio je 500.000 britanskih funti za istraživanja na tri arheološke lokacije u Srbiji u projektu „Razvoj metalurgije u Evroaziji“, potvrdili su u ponedeljak u Beogradu učesnici i autori tog poduhvata.

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković rekao je na konferenciji za novinare da projekat počiva na višegodišnjim istraživanjima sprovedenim u Srbiji, kao i činjenicama oko kojih su se istraživači sporili.

„Reč je o istorijskom periodu od pre 5.000 godina pre nove ere, dakle pre 7.000 godina. Iz tog perioda Srbija čuva čitavu mrežu različitih nalazišta, ali nije bila u mogućnosti da ih dovoljno istraži“, rekao je Marković.

On je dodao da će nalazi sa terena biti dodatno ispitani u laboratorijama u Londonu i Manhajmu, a da će u arheološka istraživanja razvoja metalurgije biti uključeni muzeji u Prokuplju, Priboju, Požarevcu i Petrovcu na Mlavi.

Prema njegovim rečima, za početak će biti rađena istraživanja na lokacijama (Pločnik, Jarmilovac i Belovode) na kojima su već prikupljeni određeni podaci, dok će tokom naredne tri godine i kasnije, u taj poduhvat biti uključeni i drugi lokaliteti.

Ambasador Velike Britanije u Beogradu Majkl Devenport izrazio je zadovoljstvo što su u istraživanja, pored britanskih institucija, uključeni i stručnjaci iz Nemačke i Srbije, ocenivši da je to važan projekat koji pokazuje mogućnosti konkretne međunarodne saradnje.

Izvor[уреди]