Za agrar iz EU i do 50 miliona evra godišnje

Извор: Викиновости


26. јануар 2011.
NOVI SAD, 26. januara 2011. (Beta) - Srbija bi po dobijanju statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji godišnje mogla da dobije i do 50 miliona evra iz pretpristupnih fondova namenjnih poljovriredi i ruralnom razvoju, izjavio je u sredu pomoćnik ministra poljoprivrede Srbije Miloš Milovanović.

"Srbija će kada dobije status kandidata moći da raspolaže sa značajnim sredstvima iz IPA i IPARD predpristupnih fondova EU, koje ćemo iskoristiti za investicije u poljoprivrednu proizvodnju i razvijanje ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima, koja ne moraju biti u direktnoj vezi s poljoprivredom", rekao je Milovanović na konferenciji za novinare u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, u Ministarstvu poljoprivrede su upravo iz tog razloga veoma ozbiljno pristupili popunjavanju upitnika Evropske komisije (EK), u kojem se oko 400 pitanja odnosilo na oblast poljoprivrede.

"Oblast koju mi pokrivamo u Upitniku odnosi se na oko 400 pitanja, što pokazuje koje mesto zauzima poljoprivreda u ekonomiji Srbije i koju pažnju ovom sektoru poklanja nekoliko direktorata EK. Naše procene su da bi na godišnjem nivou Srbija iz pretpristupnih fondova mogla dobiti do 50 miliona evra", kazao je Milovanović.


Извор[уреди]