Za Prvenstvo Evrope u rvanju do sada prijavljen 401 učesnik

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


10. februar 2012.
Beograd/ Srbija (PRObjave) - Predsednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković obavestio je na konferenciji za medije u Klubu sportista SD Partizan u Humskoj da je do 6. februra za Šampionat Evrope u rvanju grčko rimskim stilom, slobodnim stilom i za žene u Beogradu (6. – 11. mart) prijavljen 401 učesnik iz 26 zemalja!

- Nacionalni savezi, po običaju, nisu baš ažurni u prijavaljivanju i očekujemo da narednih dan zaokružimo listu učesnika – rekao je Trajković.- Procena je da će učestvovati oko 900 takmičara i takmičarki, trenera i službenih lica iz 38 zemalja i u tako jakoj konkurenciji cilj naših rvača je makar jedna medalja kako bismo nastavili niz uspeha srpskog sporta u 2012. posle trofeja vaterpolista, rukometaša i tenisera...

Direktor Šampionata Evrope u rvanju Rajko Baltić najavio je da će 5. marta biti održana i svečanost u Narodnom pozorištu kojom će se obeležiti 100 godina rvanja u Srbiji, a da takmičenja počinju 6. marta u Beogradskoj areni u kategorijama do 66 i 96 kg slobodnim stilom i 48 kg za žene.

- Sa tehničke strane, mogu da kažem da je najveći deo priprema uspešno završen. Međutim, još uvek imamo problema sa finansiranjem, sredstva koja su nam obećali Ministarstvo omladine i sporta Srbije i Grad Beograd još ne pristižu. Za nas kao organizatore, šamionat počinje nekoliko dana ranije kada će se održati sudijski seminar za 85 arbitara. I njima je ovo takmičenje veoma važno jer će se posle EŠ u Beogradu odrediti sudije za olkimpijski turnir u Londonu. Ulaz u Arenu je besplatan, uz takmičarski program obezbedili smo 6, 8. i 11. marta i kocerte uz učešće estradnih zvezda, tako da će publika uživati u vrhunskom rvanju ali i u zabavnom programu. Očekujemo, naravno, i da od srca podrži naše reprezentativce. Do sada su rači osvojili 95 olimpijskih, svetskih i evropskih medalja. Bilo bi lepo da na stogodišnjicu rvanja u Srbiji osvoje i 100. trofej i to u Beogradskoj areni.

Milorad Dokmanac, selektor reprezentacije obavestio je da su u najužem krugu kandidata za EŠ - do 55 kg: Kristijan Gazdag, do 60 kg: Davor Štefanek, do 66. kg: Aleksandar Maksimović, do 74 kg: Goran Bulatović, do 84 kg: Petar Balo, do 96 kg: Dejan Franjković i 120 kg: Miloš Spasić. U ženskoj konkurenciji, osvajač dve juniorske medalje sa EŠ Una Tuba će dobiti šansu i u seniorskoj kategoriji, a Srbija će imati i predstavnike i slobodnim stilom.

- Od decembra smo na priremama prvo na Kopaoniku potom i u Bugarskoj a u petak odlazimo na jaku "Veliku nagradu Mađarske" na kojoj će učestvovati rvači iz 38 zemalja, među njima i Amerikanci, Iranci, Japanci... Biće to odlična proba i očekujem i medalje – rekao je Dokmanac.- Konačan spisak učesnika za EŠ u Beogradu u oba stila saopštiću posle 25. februara. Cilj nam je da nastavimo kontinuitet osvajanja evropskih medalja, prošle godine je Maksimović doneo bronzu, pretprošle Petković srebro, a 2008. Štefanek je bio bronzani. Bili smo domaćini EŠ u Beogradu 2003. Tada nismo osvojili trofej, devet godine kasnije imamo šasnu da popravimo utisak. Momci su spremni, znamo i da će konkurenciji biti izuzetna, jer ko ne dođe u Beograd na EŠ ne može u olimpijske kvalifikacije. Za nas je veoma važno i da naš sport predstavimo domaćoj publici u najlepšem svetlu.

Konferenciji za medije prisustvovali su i svi reprezntativni kandidati osim Štefaneka. Obećali su da će dati sve od sebe, ponadali se i da će im i žreb biti naklonjen, kao i da će težinu "doterati" do prvih borbi ...

-Za nas je cilj makar jedna medalja – rekao je Aleksandar Maksimović. – Očekujemo da nas podrži publika. Dosta zavisi i od žreba, tu odlučuje sreća i nadam se da će nas pratiti na ovom šampionatu.

Promoteri EŠ će biti legende svetskog rvanja Aleksandar Kareljin i Aleksandar Medved, kao i Momir Petković proslavljeni srpski rvač, sada trener američkog tima.

- Kvalifikacioni turniri za olimpijske igre, biće u Bugarskoj, Kini i Finskoj tokom proleća i EŠ u Beogradu je neka vrsta važnog i jakog testa šta možemo – dodao je Dokmanac.- Nadam se da ćemo osvojiti najmanje tri olimpijske vize, ali nam se ambicije tu ne završavaju, cilj je olimpijska medalja...

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg