Za žaljenje što Mladić i Hadžić nisu u Hagu

Извор: Викиновости


3. децембар 2009.
Ujedinjene nacije-  (Beta) Predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson pozvao je u četvrtak sve zemlje da pojačaju saradnju sa Tribunalom i zatražio hitno hapšenje preostale dvojice haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Razočaravajuće je ponovo izvestiti da su Ratko Mladić i Goran Hadžić i dalje na slobodi ...", naveo je Robinson pred Savetom bezbednosti UN i pozvao "sve zemlje, posebno države bivše Jugoslavije, da intenziviraju napore i hitno izruče ove begunce Tribunalu".

Robinson je u redovnom izveštaju o saradnji zemalja bivše Jugoslavije sa Haškim tribunalom izrazio zadovoljstvo što postoji saglasnost među članicama Saveta bezbednosti da će preostaloj dvojici begunaca biti suđeno bez obzira kada će biti uhapšeni.

Istovremeno je pozvao Savet bezbednosti da donese sve moguće mere kako bi se obezbedilo njihovo hitno hapšenje. "U tom smislu ohrabrujem Savet bezbednosti da pomogne pravosudnim institucijama u bivšoj Jugoslaviji da nastave rad koji su počeli Tribunal i Savet", dodao je. "Za žaljenje je što su još dva optužena Ratko Mladić i Goran Hadžić i dalje na slobodi", ponovio je Robinson.


Извор[уреди]