Zaštitimo decu od politike

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


27. april 2012.
Beograd/ Srbija (PRObjave) - Udruženje RODITELJ u potpunosti podržava stavove Pokrajinskog Ombudsmana i organizacije Prijatelji dece Srbije o neprihvatljivosti učešća dece u aktuelnoj predizbornoj kampanji, čak i u situacijama kada su roditelji sa tim saglasni.

Mreža udruženja RODITELJ u saopštenju izdatom u decembru prošle godine upozorila je sve aktere u predizbornim aktivnostima (sve političke stranke, marketinške agencije, medije i nadzorna tela koja će kontrolisati regularnost izbora) da učešće deteta u bilo kojoj reklami, i kada roditelji jesu i kada nisu dali saglasnost za to, jeste društveno pitanje, ali i pitanje širokog tumačenja prava i nejasnih pravila koja regulišu oblast reklamiranja u Srbiji.

Sada, u jeku izborne kampanje, decu viđamo na bilbordima, promotivnim spotovima i filmovima. Veoma često, reč je o deci uzrasta koja ne mogu da razumeju kontekst situacije u kojoj su se našla.

Zbog toga, Udruženje RODITELJ, ovim putem ponovo apeluje na sve aktere kampanje, nadzorne organe, ali i sve roditelje da imaju u vidu da dete koje učestvuje u bilo kojoj političkoj aktivnosti šalje poruku čijeg značanja uopšte nije svesno, što predstavlja najgrublje kršenje njegovih prava.

Udruženje RODITELJ, takođe, još jednom podseća sve državne organe da je jako važno što pre i na što jasniji način urediti propise kojima se uređuje mogućnost učestvovanja dece u bilo kojoj vrsti reklame kako bi se predupredila bilo kakva zloupotreba dece na ovaj način.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg