Wiki Loves Monuments и званично у Гинисовој књизи рекорда

Извор: Викиновости


Лого такмичења
Слика: Lusitana.

9. октобар 2012.
(Wikimedija) - Фото конкурс „Wiki Loves Monuments 2011.“ је и званично ушао у Гинисову књигу рекорда као најмасовније фотографско такмичење.

„Wiki Loves Monuments“ је званично ушао у Гинисову књигу рекорда као најмасовније такмичење у фотографији. Са 168.208 послатих прилога оборио је претходни рекорд за дупло. У такмичењу за 2011. годину је било око 5400 учесника из 18 земаља. Свака земља учесница је одабирала 10 фотографија за европско финале. Све фотографије су биле објављене под слободном лиценцом и могућношћу да их свако користи по потреби, не само на Википедији и наравно да поштује услове слободне лиценце.

Организатори, Викимедије земаља учесница, су веома задовољни чињеницом да се ова идеја проширила. Никада до сада није било више слободних фотографија културних добара из свих крајева света, него данас.

У прилог овој чињеници иде и овогодишње избор за најбољу фотографију културног споменика. Овогодишње такмичење је дуплирало број пристиглих фотографија на конкурс, тако да ће људи из Гиниса морати поново да мењају статистику. Једино ће име светског рекордера остати исто - „Викимедија“.


Извор[уреди]