Vukčević: Kriminal i ratni zločini - dva lica iste nakaze

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


25. јун 2009.
Beograd/Brisel-  (Beta) Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević pozvao je u četvrtak učesnike Foruma Kran Montana u Briselu da podrže korenitu zakonsku i pravosudnu reformu u Srbiji i ocenio da je suzbijanje kriminala prioritet zemalja u regionu.

"Podrška Srbiji u sprovođenju korenite reforme pravosuđa je neophodna za uspostavljanje istinske vladavine prava, ali i za sprečavanje raznih akata koji neposredno utiču na globalnu bezbednost", kazao je Vukčević.

Vukčević je ocenio da je organizovani kriminal pošast Jugoistočne Evrope i podsetio da se u Srbiji vode procesi atentatorima na premijera Zorana Đinđić, optuženima za trgovinu ljudima i trgovinu narkoticima.

"Ne možemo o ovoj pojavi govoriti, a da ne primetimo da su organizovani kriminal i ratni zločini 'dva lica iste nakaze'. Naime, veoma često prepoznajemo isti rukopis u krvavim knjigama koje govore o procesima za ratne zločine, kao i u onima koje tretiraju organizovini kriminal. To je jedna od najozbiljnijih pretnji miru, stabilnosti, ekonomskom razvoju i demokratiji na Balkanu", kazao je Vukčević.


Извор[уреди]