Vujanović: Sastanci na vrhu jačaju mir i saradnju

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу4. јун 2009.
CETINJE, 4. juna 2009. (Beta) - Predsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je u četvrtak da su sastanci predsednika država Jugoistočne Evrope uvek afirmisali mir, toleranciju, regionalnu saradnju i razvoj.

"Teška istorija - posebno nedavna - Zapadnog Balkana i država bivše Jugoslavije, obavezuje nas da je pamtimo kao nesreću koja večno opominje, ali i upućuje na zajedničku evropsku budućnost... u kojoj će razlike biti prednost, a pojedinačni uspeh dobro za sve", kazao je Vujanović na Samitu šefova država Jugoistočne Evrope.

Na tom skupu čiji je moto "Raznolikost kulturne baštine - upravljanje i kulturna promocija", Vujanović se založio za otvorenost kultura regiona i istakao njihov značaj za turizam.

Na samitu učestvuju predsednici Albanije - Bamir Topi, Predsedništva BiH - Nebojša Radmanović, Bugarske - Georgi Prvanov, Hrvatske - Stjepan Mesić, Makedonije - Đorđe Ivanov, Slovenije - Danilo Tirk i Srbije - Boris Tadić. Samitu na Cetinju prisustvuju generalni direktor Uneska (UNESCO) Koičiro Macura i generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis.

Извор[уреди]