Vrhovni sud o žalbama na presudu za ubistvo Đinđića

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


8. septembar 2008.
Beograd/ Srbija (Beta) - Sednica sudskog veća Vrhovnog suda Srbije povodom žalbi na prvostepenu presudu Specijalnog suda optuženima za ubistvo premijera Zorana Đinđića počela je danas u beogradskoj Palati pravde čitanjem presude.

Sudija izvestilac Zoran Savić je na početku drugostepenog postupka rekao da su bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek i vođa zemunskog klana Dušan Spasojević krajem 2002. i početkom 2003. godine stvorili kriminalnu organizaciju, odnosno zaveru, želeći da ugroze ustavno uređenje i vrše krivična dela protiv države.

Savić je dodao da su oni stvorili zaveru radi sticanja dobiti, moći i uticaja na nosioce vlasti u najvišim državnim organima, kao i sa namerom da se ubistvom premijera i drugih funkcionera ugrozi ustavno uređenje i bezbednost države. Sudija izvestilac je naveo da je ta kriminalna organizacija za ubistvo Đinđića angažovala pripadnike JSO, a da je neposredni izvršilac bio Zvezdan Jovanović, pripadnik te jedinice.

Jovanović se tokom prvostepenog postupka branio ćutanjem i rekao da je njegovo priznanje montirano i da je bio ucenjen. Njegov iskaz je sudsko veće uvrstilo u presudu. Optuženi je u iskazu naveo i da motiv za ubistvo premijera nije bio novac nego sprečavanje slanja optuženih iz Srbije pred Haški tribunal, kao i sprečavanje rasformiranja JSO.

Извор[уреди]