Vrh policije pada zbog prisluškivanja

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


3. novembar 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Celokupan vrh policije biće smenjen, uhapšen i u skladu sa zakonom procesuiran bez obzira na funkciju, ako se utvrdi odgovornost policije za prisluškivanje predsednika Srbije i prvog potpredsednika vlade, izjavio je srpski premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Dačić je u izjavi za list Blic najavio i da će pokrenuti inicijativu za promenu regulative s ciljem da se uvede veća civilna kontrola rada policije.

On je ocenio da je slučaj prisluškivanja predsednika Tomislava Nikolića i potpredsednika vlade Aleksandra Vučića poslednja opomena u nizu.

Beogradski dnevnik podseća da je Dačić u petak od Direkcije policije zatražio da dostavi izveštaj povodom tvrdnji predsednika države i potpredsednika vlade da su prisluškivani i dao nalog za istragu Unutrašnjoj kontroli.

„Prema zakonu, policijom rukovodi direktor policije. Ministar ne odobrava i ne daje saglasnost za sprovođenje akcija, kao ni prisluškivanja i praćenja. Takav slučaj je i sada“, istakao je Dačić.

On je ukazao na neophodnost uvođenja veće civilne kontrola rada policije, jer je ministarstvo jedan od organa civilne kontrole policije, a nema nikakva ovlašćenja, što otvara prostor za zloupotrebu, uz opasku da „ovo nije prvo prisluškivanje za koje se saznalo“.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg