Vordsvort razočaran otkazivanjem Povorke ponosa

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


21. септембар 2009.
Beograd-  (Beta) Britanski ambasador u Beogradu Stiven Vordsvort izrazio je razočaranje otkazivanjem Povorke ponosa u srpskoj prestonici, navodeći da su time oni koji su hteli mirno da demonstriraju izgubili, a njihovi protivnici pobedili.

Vordsvort se u ponedeljak u svom blogu složio sa svojim kolegom iz ambasade Švedske, trenutno predsedavajuće EU, da je dan kada je otkazana povorka u Beogradu "tužan i čudan dan", ali je dodao da "ipak nije iznenađen" time.

"U danima pred planiranu povorku, (u Srbiji) je bio raširen govor u kome se pozivalo na nasilje. Grafiti na zidovima pozivali su na 'smrt pederima'. Ekstremno-desničarske organizacije širile su stare laži da su homoseksualci pretnja deci (dok je u stvarnosti, mnogo ozbiljniji seksualni zločin protiv dece onaj koji čine odrasli muškarci protiv devojčica)", ocenio je britanski ambasador.

Vordsvort je dodao da je razgovarajući sa velikim brojem ljudi stekao utisak da većina misli da povorka ne treba da bude održana, kao i da bi njeno održavanje bilo "nedemokratsko, jer ga većina ne želi".


Извор[уреди]