Volarova zbirka na aukciju u junu

Извор: Викиновости

25. април 2010.
LONDON, 25. aprila 2010. (Beta) - Slike Pabla Pikasa, Pola Sezana i Andrea Derena, koje su 40 godina stajala skrivene u sefu, biće ponuđene na prodaju u junu, objavio je Bi-Bi-Si njuz.

Reč je o više od 140 slika, vlasništvo francuskog trgovca umetničkim delima Ambroaza Volara koje je u sef u banci u Parizu sklonio njegov asistent Erih Šlomović posle Volarove smrti 1939. Šlomović je slike stavio u sef banke Sosijete ženaral pre nego što se vratio u rodnu Jugoslaviju gde su ga 1942. ubili nacisti. Zbirka je otkrivena 1979, kada je banka dobila odobrenje da otvori sef i proda sadržinu kako bi nadoknadila troškove čuvanja, ali tek sada stižu na aukciju, posle dugog sudskog sporenja oko vlaštva.

Aukcija planirana 1981. morala je biti odgodjena pošto su naslednici Ambroaza Volara i Eriha Šlomović poveli parnicu koja je okončana 2006. Stručnjaci procenjuju da bi slike mogle da dostignu cenu od 16,6 miliona funti, na aukcijama u Londonu i Parizu. Među delima koja će biti ponuđena na prodaju su Sezanov portret Emila Zole i Derenovo "Drveće u Kolijuru".


Извор[уреди]