Vojska je gradivni činilac društva

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


14. април 2011.
BEOGRAD, 14. aprila 2011. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je u četvrtak da oružane snage više nisu izolovan i zatvoren sistem van društvenih tokova, već da je danas Vojska Srbije "gradivni činilac demokratskog društva".

Na otvaranju trećeg međunarodnog skupa ombusmana za oružane snage u Beogradu, Tadić je ukazao da je dobro što pripadnici vojske u svojim pritužbama Zaštitiniku građana navode iste stvari kao i ostali građani, jer to dokazuje da imaju iste probleme i da su deo istog društva.

Tadić je rekao da je 2003. godine, kada je počeo proces reformi oružanih snaga, vojska bila izolovana od društva, pa čak i od Ministarstva odbrane, ali da je to sada prošlost. Kao tri ključna faktora reforme vojske koji su doprineli približavanju društvu, Tadić je naveo izmenu strukture vojske i odnosa sa Ministarstvom, ukidanje vojnog pravosuđa i profesionalizaciju vojske.

Kao veoma pozitivne trendove, Tadić je naveo i značajnije uključivanje žena u sastav vojske i ocenio da je njihov dosadašnji rad pokazao da ne postoji ni jedna dužnost koju one ne mogu da obavljaju ravnopravno sa muškarcima, zbog čega su sve predrasude o njima postale suvišne.


Извор[уреди]