Vlastimiru Đorđeviću 27 godina zatvora

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


23. фебруар 2011.
HAG, 23. februara 2011. (Beta) - Haški tribunal osudio je u sredu penzionisanog generala MUP Srbije Vlastimira Đorđevića na 27 godina zatvora, proglasivši ga krivim za zločina nad kosovskim Albancima 1999.

General Đorđević (62) proglašen je krivim, po svim tačkama optužnice, za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca sa Kosova u prvih šest meseci 1999. godine, kada je bio načelnik Resora javne bezbednosti MUP Srbije i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova. Krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata.

Presudom je utvrđeno i da je general Đorđević odgovoran za proterivanje stotina hiljada kosovskih Albanaca, kao i za ubistvo i premeštanje tela najmanje 724 albanskih civila u masovne grobnice u Batajnici, Petrovom Selu kod Kladova i kod jezera Perućac u okolini Bajine Bašte. Prikrivanje leševa kao dokaza zločina naredio je tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević, presudio je Tribunal.

Ti zločini, po presudi, počinjeni su u okviru udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje albanskog stanovništva s Kosova radi promene etničke ravnoteže i obezbeđivanja trajne srpske kontrole u pokrajini.

Sudija Kevin Parker je, obrazlažući presudu, kao neke od učesnika tog poduhvata naveo tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, potpredsednika Savezne vlade Nikolu Šainovića, ministra policije Srbije Vlajka Stojiljkovića i samog Đorđevića.


Извор[уреди]