Vlast mora da stvori pretpostavke za slobodu medija

Извор: Викиновости


4. januar 2008.
Beograd/ Srbija (Beta) - Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić podržao je danas ocene čelnika novinarskih udruženja o izuzetno lošem stanju medijskih sloboda u Srbiji i apel udruženja za preduzimanje energičnih mera radi popravljanja stanja u toj oblasti.

Vlast je, smatra poverenik, dužna da stvara pretpostavke za autonomno delovanje medija i slobodu od pritisaka i negativnih uticaja bilo koje vrste. "Odlučujući doprinos rešavanju mnogih problema u vezi sa položajem i delovanjem medija i novinara u procesu tranzicije moraju dati sami novinari i njihova strukovna udruženja. Ali neki problemi su nerešivi u odsustvu mera koje može da preduzme jedino vlast", naveo je Šabić u izjavi dostavljenoj Beti.

Kao prioritet on je naveo okončanje privatizacije, ali na način koji "ne bi doveo do nedopustive medijske koncentracije druge vrste".

"Besmisleno bi bilo jedan monopol zameniti drugim i zato je bitno obezbediti da se proces promene svojinske strukture medija odvija transparentno", ocenio je Šabić i podsetio da se u izmenjenim svojinskim uslovima "izdvaja iznalaženje pravog rešenja za funkcionisanje medija na jezicima manjina".

Извор[уреди]