Vlasnici mandata su građani

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

22. април 2010.
BEOGRAD, 22. aprila 2010. (Beta) - Predsednica Ustavnog suda Srbije Bosa Nenadić izjavila je u četvrtak da ocena tog suda da institut blanko ostavke nije u skladu sa Ustavom Srbije, ne znači da su poslanici, odnosno odbornici, vlasnici mandata.

"Mandat je odnos između birača i njegovih predstavnika u skupštinama. Nosioci mandata su građani koji tu svoju suverenost, odnosno vlast, obavljaju neposredno ili preko izabranih predstavnika", rekla je Nenadić agenciji Beta.

Ona je rekla da je po oceni Ustavnog suda odredba Zakona o lokalnim izborima kojom je predviđena mogućnost blanko ostavki neustavna, jer je pružala mogućnost političkim strankama da neposredno opredeljuju sastav lokalnih skupština i potčinjavaju ih svojoj volji.

"Političke stranke mogle su da utiču na promenu sastava i strukture skupština jedinica lokalne samouprave i nije bilo nikakvog jemstva ni garancije ostvarenog izbornog prava odbornika, jer onaj ko je izabran na neposrednim izborima stiče pravo da odbornički mandat ostvaruje u periodu od četiri godine", podsetila je Nenadić.


Извор[уреди]