Vlada prekršila zakon kašnjenjem podele akcija

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


12. август 2009.
Beograd-  (Beta) Vlada Srbije je prekršila Zakon o podeli besplatnih akcija javnih preduzeća pošto do 10. avgusta nije podelila akcije Naftne industrije Srbije (NIS), izjavio je u sredu predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije NIS Goran Takić.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu najavio da će sindikat pokrenuti opsežnu akciju, ukoliko do kraja septembra 4,8 miliona građana Srbije i oko 24.000 bivših i sadašnjh zaposlenih u NIS-u ne dobiju besplatne akcije, ali nije izneo detalje te akcije.

Takić je kazao da je Vlada Srbije, posle prodaje 51 odsto akcija srpske naftne kompanije ruskom Gaspromnjeftu u februaru 2009, prema zakonu trebalo da u roku od šest meseci podeli besplatne akcije građanima i zaposlenim i bivšim radnicima NIS-a.

Građani bi trebalo da dobiju 15 odsto akcija, a radnici 4,4 odsto, naveo je Takcih i dodao da bi se time sadašnji vlasnički udeo Vlade Srbije u NIS-u smanjio sa 49 odsto, na 29,6 odsto akcija. Predsednik Skupštine Udruženje budućih akcionara NIS-a DJordje Pavlović ocenio je da bi građani Srbije dobili po 23 evra od akcija NIS-a, ako bi cena po akciji dostigla 96,2 evra, koliko je Gasrpomnjeft platio.


Извор[уреди]