Vlada o subvencionisanim stambenim kreditima

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


14. септембар 2009.
Beograd-  (Beta) Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić najavio je u ponedeljak da će Vlada Srbije u četvrtak usvojiti program subvencionisanih stambenih kredita za novogradnju, koji će početi da se primenjuje od oktobra ove godine.

"To će biti najpovoljniji stambeni krediti do sada", rekao je Dinkić na konferenciji za novinare i pozvao građane da iskoriste šansu da obezbede najjeftiniju bankarsku pozajmicu za kupovinu stana.

On je pojasnio da će se subvencionisani stambeni krediti odobravati samo za kupovinu novih stanova i stanova u izgradnji, kao i za izgradnju kuća, što će podsticati gradnju i upošljavanje građevinskih firmi.

Maksimalni iznos kredita je 100.000 evra, rok otplate je najviše 30 godina. Kupac stana mora da obezbedi najmanje pet odsto učešća za kredit, dok će država obezbediti beskamatni kredit za učešće od 20 odsto, a banke će kreditirati preostalih 75 odsto iznosa kredita.

U prve tri godine, odnosno do 31. oktobra 2012. godine, i u poslednjih pet godina otplate kredita građani neće plaćati kamatu jer će je Vlada subvencionisati.


Извор[уреди]