Vlada najavljuje ulaganja u elektroprivredu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


3. децембар 2009.
Kostolac-  (Beta) Država namerava da ulaže u energetiku u saradnji sa inostranim partnerima, ali i da zadrži većinski paket u upravljanju Elektroprivredom Srbije, izjavio je u četvrtak uveče u Kostolcu potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

On je najavio da bi novi površinski kop i blok elektrane u Drmnu kraj Kostolca trebalo da se grade novcem iz kreditnog aranžmana za koji se pregovara sa Kinom. Dačić je tokom posete Privrednom društvu "Termoelektrane i kopovi" rekao da je energetika jedan od prioriteta Vlade Srbije jer se svako ulaganje u ovoj oblasti brzo vraćalo kao profit za državu, kao i da namera vlade nije da rasproda Elektroprivredu Srbije.

On je rekao da je Vlada Srbije formirala radnu grupu na čijem je čelu ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić koja bi trebalo da pregovara o obezbeđivanju kredita za finansiranje projekata u energetskom sektoru. Pre svih pregovara se sa Kinom koja bi mogla da uloži oko 850 miliona evra u revitalizaciju i izgradnju novih kapaciteta, dodao je ministar.

Ministar energetike Petar Škundrić je rekao da se Srbija nalazi u najsnažnijem investicionom ciklusu u poslednje dve decenije. "Početkom sledeće godine počeće najveći investicioni zahvat u elektrosistemu Srbije ovde u Kostolcu. Uradili smo sve što je bilo potrebno i stvorili uslov da pristupimo ugovaranju sredstava za ove projekte", dodao je on.


Извор[уреди]