Vlada daje Galenici garancije za kredite

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


23. јун 2011.
BEOGRAD, 23. juna 2011. (Beta) - Vlada Srbije odlučila je u četvrtak da da garancije državnoj farmaceutskoj kompaniji Galenika za kredit od 70 miliona evra, od čega će deo biti upotrebljen za refinansiranje kratkoročnih kredita, a deo za obrtni kapital.

Na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade, ministar ekonomije Nebojša Ćirić je je rekao da je trenutni iznos obaveza Galenike od oko 120 miliona evra, od čega je, kako je istakao, "akutni problem od oko 40 miliona evra kratkoročnih obaveza".

Garancija države za refinansiranje kratkoričnih obaveza i dela obrtnog kapitala, prema njegovim recima, omogućiće da dođe do prekida blokade računa Galenici i da počne normalno da posluje.

Sa nekoliko banaka se, kako je rekao Ćirić, već pregovara o kreditu. On je naveo da su prethodnih godina 22 banke davale kredite Galenici, uglavnom kratkorične, dodajući da će verovatno biti spremne da se uključe u program reprograma dugova.

Ćirić je rekao da je Vlada Srbije donela odluku da se provede poslovno-finansijaska konsolidacija Gelenike i da se i rezultat rada dosadašnjeg rukovodstva.


Извор[уреди]