Vlada da objasni da li prodaje infrastrukturu Telekoma

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


30. новембар 2010.
BEOGRAD, 30. novembra 2010. (Beta) - Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije u utorak je ponovo zatražio od premijera Mirka Cvetkovića da objavi odluku o prodaji Telekoma Srbija i obrazloženi predlog nadležnog ministarstva iz kojeg bi se videlo da li je na prodaju ponuđena i telekomunikaciona infrastruktura.

"Iz dosadašnjeg postupka prodaje Telekoma nije jasno šta je predmet prodaje, odnosno da li Vlada prodajom 51 odsto akcija tog preduzeća prodaje i telekomunikacionu infrastrukturu", navodi se u saopštenju za javnost Saveta.

U pismu Cvetkoviću predsednica Saveta Verića Barać je istakla da je telekomunikaciona infrastruktura dobro od opšteg interesa, čija prodaja je zabranjena Zakonom o svojini Republike Srbije i nad kojom se, pod određenim uslovima, može steći pravo korišćenja ili koncesije.

Zakon o privatizaciji, kako je navedeno u saopštenju Saveta, propisiju da "predmet privatizacije ne mogu biti prirodna bogatstva i dobra u opštoj upotrebi, kao dobra od opšteg interesa”.

"Ukoliko se tačno ne utvrdi šta je u prometu u postupku prodaje 51 odsto akcija Telekoma Srbija, to bi kasnije moglo da bude predmet osporavanja pred sudovima i drugim organima, čime se ulazi u postupak sa neizvesnim ishodom, koji može biti štetan ne samo za građane i državu, već i za potencijalne kupce tog preduzeća", ukazala je Barać.


Извор[уреди]