Vizna liberalizacija nije ugrožena

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


23. фебруар 2011.
BEOGRAD, 23. februara 2011. (Beta) - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u sredu da u ovom trenutku vizna liberalizacija za građane Srbije nije ugrožena i da će u narednom periodu biti učinjeno sve da to tako i ostane.

Dačić je na konferenciji za novinare rekao da je prošle godine oko 10.000 građana Srbije tražilo azil u zemljama Evropske unije, a da je više od 4.000 vraćeno u Srbiju na osnovu Protolola o readmisiji. "Srbija je spremna da se suoči sa svim izazovima vizne liberalizacije i pozitivnim i negativnim", reako je Dačić i naveo da oko 100 građana drugih zemalja godišnje traži azil u Srbiji.

On je rekao da su preduzete različite mere kako bi se sprečila zloupotreba vizne liberalizacije počev od javnog delovanja do oštrije kontrole granica, kao i da će biti provereno da li postoji organizovana zloupotreba vizne liberalizacije. On je pozvao i zemlje EU da revidiraju svoje propise koji, kako je naveo, pospešuju te zloupotrebe zahteva za azilom.

Šef delegacijie EU u Srbiji Vensan Dežer rekao je da je dosta učinjeno kako bi se obezbedila kontrola granica i sprečila zloupotreba vizne liberalizacije.


Извор[уреди]