Visoki savet predložio najbolje kandidate

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу23. децембар 2009.
BEOGRAD, 23. decembra 2009. (Beta) - Predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović izjavila je u sredu da je savet predložio najbolje kandidate za prvi izbor sudija na trogodišnji mandat.

Mesarović je poslanicima u skupštini rekla da je Visoki savet sudstva izabrao 1.531 sudiju na stalnu sudijsku funkciju, a da je pred poslanicima predlog odluke Visokog saveta sudstva za prvi izbor 876 sudija na trogodišnji mandat. Ona je objasnila da se od kandidata očekuje stručnost i efikasnost kako bi bili izabrani na stalnu sudijsku funkciju.

Od ovog broja, 576 su sudije organa za prekršaje, a među preostalih 300 najviše je sudijskih pomoćnika, dodala je Mesarović. Ona je rekla da bi izborom predloženih kandidata, ostalo 76 nepopunjenih sudijskih mesta.

Prema njenim rečima, kriterijumi za izbor sudija zahtevaju stručnost, osposobljenost i dostojnost. Ona je kazala da je za kandidate koji su sudijski pomoćnici pribavljeno mišljenje o stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti od Veća i sudskog odeljenja u koje su sudijski pomoćnici raspoređeni.

Za kandidate koji ne rade u sudu pribavljeno je mišljenje od organa i organizacija u kojima kandidati rade, rekla je Mesarović i navela da je za kandidate koji dolaze iz advokature pribavljeno mišljenje od Advokatske komore.


Извор[уреди]