Vestervele izvestio Jeremića o razgovorima u regionu

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


16. август 2011.
Берлин-  (Beta) - Nemački ministar inostranih poslova Gido Vestervele izvestio je u telefonskom razgovoru srpskog šefa diplomatije Vuka Jeremića o rezultatima svojih prošlonedeljnih razgovora na Kosovu, u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

To je agenciji Beta potvrdio predstavnik Ministarstva inostranih poslova u Berlinu, ali nije želeo da precizira šta su bile pojedinosti razgovora koje se odnose na trenutnu situaciju na Kosovu i da li je bilo reči i o mogućim novim idejama za dugoročno rešavanje problema severnog Kosova. Prethodno su pojedini nemački mediji u izveštajima posle Vesterveleove posete regionu izvestili da evropska diplomatije na Kosovu pokušava nešto što je naoko nemoguće.

U izveštajima listova Frankfurter rundšau i Berliner cajtung navedeno je da "nemačke diplomate kažu da se traži model" za sever Kosova.

„Model koji bi Srbima na Kosovu dao osećaj da njima ne vladaju Albanci iz Prištine, ali istovremeno i model koji ne bi dovodio u pitanje integritet (kosovske) države. To je pak isto što i kvadratura kruga“, navodi se u tekstu ovih listova.

Istovremeno se dodaje da je svima jasno da bi „posledice po ceo region imalo ako bi sever Kosova bio dat Srbima“ jer bi „Srbi u Bosni i Hercegovini mogli da izađu iz ionako nestabilne države, a pobunili bi se i Albanci u Makedoniji“.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg