Vesna Pusić i Ivan Mrkić u Dablinu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Остале вести из Републике Ирске
Позииција Републике Ирске

Мапа показује позицију Републике Ирске на мапи света

7. decembar 2012.
Dablin/ Republika Irska (Beta) Šefovi diplomatija Hrvatske i Srbije Vesna Pusić i Ivan Mrkić ocenili su u petak u Dablinu da je njihov susret koristan i prvi korak koji bi u bližoj budućnosti mogao da dovede i do sastanka premijera dve države.

Kako je saopštilo hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova, Pusić je, međutim, rekla da se nije razgovaralo o konkretnom datumu sastanka Ivice Dačića i Zorana Milanovića.

Srpski ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić ocenio je, kako se dodaje, da se treba osvrnuti na ono što zbližava dve države, kao što su neki od zajedničkih projekata na kojima bi trebalo nastaviti saradnju.

„Moguće je da ću uskoro doći i do Zagreba. Razmišljali smo i šta bi se u predstojećim sedmicama i mesecima moglo realizovati u susretu premijera Hrvatske i Srbije“, izjavio je ministar Mrkić, prenosi hrvatsko ministatstvo.

On je dodao da su dve države okrenute saradnji i jačanju odnosa.

„Čovek ne može da bira rodjake i susede, tako da moramo razvijati najbolje moguće odnose imajući u vidu interes budućih generacija“, zaključio je Mrkić.

Komentarišući oslobađajuću presudu Haškog tribunala generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, ministarka Pusić izjavila je da je Hrvatska u potpunosti poštovala institucionalnu proceduru, koja je bila i preduslov za članstvo u Evropskoj uniji.

„Gotovina i Markač su nevini i nisu odgovorni za ratne zločine, što ne znači da ratnih zločina nije bilo niti da ne postoje ljudi koji su za njih odgovorni“, dodala je, kako se navodi u saopštenju, Pusić.

Ministarka je ponovila da oni koji nisu zadovoljni radom suda, prigovor treba da upute Savetu bezbednosti UN, koji je osnivač Haškog suda, ili samom sudu, a ne Hrvatskoj.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg