Venders planira film o pedofiliji u katoličkoj crkvi

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


27. октобар 2010.
BRISEL, 27. oktobra 2010. (Beta-AP) - Nemački režiser Vim Venders snimiće film o pedofilskim skandalima u redovima Rimokatoličke crkve.

"Mislim da je to tema za film", kazao je Venders u intervjuu Frans presu u Briselu, gde učestvuje na skupu Evropske unije čiji je cilj promocija filmskog obrazovanja. Venders nije želeo da iznese više detalja o tom projektu. Režiser filmova "Pariz, Teksas", "Lisabonska priča" i "Klub Buena Vista" kritikovao je papu Benedikta Šesnaestog zbog toga što, kako je rekao, nije prekinuo "poročan krug" tišine o pedofilskim postupcima u katoličkoj crkvi.

"Crkva u celini, počev od pape, uvek teži da prikrije stvari" i "predugo je insistirala na tome da je bolje ništa ne reći", kazao je Venders. "Ali, silovatelji moraju da budu kažnjeni", ocenio je dobitnik Zlatne palme u Kanu za film "Pariz, Teksas". Venders je bio katolik prvih 20 godina života, a potom je okrenuo leđa katolicizmu i postao protestant. "Ne možete da imate simpatija prema crkvi" u aferi pedofilije, ocenio je Venders i dodao da silovatelji "ni pod kojim izgovorom ne smeju da budu zaštićeni" pošto se na taj način "samo nastavlja zlo".


Извор[уреди]