Veliko spremanje Srbije

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


4. јун 2011.
BEOGRAD, 4. juna 2011. (Beta) - Više od 270.000 građana i volontera učestvuje u subotu širom Srbije u velikoj akciji čišćenja u kojoj uklanjanju divlje deponije, uređuju priobalja, parkove, trgove i sakupljaju smeće sa drugih javnih površina.

Akciju "" je organizovalo Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja povodom Svetskog dana životne sredine, 5. juna, u okviru kampanje "Očistimo Srbiju".

U Beogradu su prioriteti čišćenje priobalja Save i Dunava, delova oko nehigijenskog naselja kod Belvila u Novom Beogradu, pijaca "Kvantaš", Miljakovačka šuma, kao i brojni gradski parkovi.

Akciji cišćenja u Beogradu priključili su se ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić, ministar prosvete i nauke Žarko Obradović i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Novosađani su čistili, ozelenjavali, uredjivali i ulepšavali grad na sedam lokacija - na Ribarskom ostrvu, Šodrošu, u Futogu, u Petrovaradinu, u Kisaču, u Kampusu Novosadskog univerziteta, kao i u Industrijskoj zoni na Klisi.

Oko 7.000 volontera u Nišu, koji učestvuju u akciji "Veliko spremanje Srbije", raspoređeni su na 50 lokacija.

U Kragujevcu volonteri i građani uklanjaju smeće iz Spomen parka Šumarice koji se prostire na 27 hektara, dok učenici kragujevačkih osnovnih škola čiste školska dvorišta.

Žitelji severnog Kosova, takođe učestvuju u akciji "Veliko spremanje Srbije". U Kosovskoj Mitrovici uređuju se javne prometne i zelene površine i uklanjaju divlje gradske deponije, a u Zubinom Potoku čisti se jezero Gazivoda.


Извор[уреди]