Varadi: Inicijativa Srbije pred UN ima smisla

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


30. avgust 2008.
Novi Sad/ Srbija (Beta) - Profesor međunarodnog prava i zastupnik Srbije u sporu sa Hrvatskom pred Međunarodnim sudom pravde, Tibor Varadi, ocenio je da inicijativa Srbije prema Ujedinjenim nacijama da se naloži tom sudu da da svoje mišljenje o proglašenju nezavisnosti Kosova ima smisla.

"S obzirom na to da je u poslednje vreme pitanje nezavisnosti i priznanja i nepriznanja u slučaju Kosova, Osetije i Abhazije zaista postalo vruće pitanje, teško mi je kao pravniku ne podržati ideju da se o tome izjasni najviša pravna instanca na svetu", rekao je Varadi agenciji Beta i Radiju Dojče vele.

Prema njegovim rečima, sada se postavlja pitanje da li će se za inicijativu Srbije pronaći većina u Generalnoj skupštini UN.

"Tu je prvo veliko pitanje da li će se to pitanje uopšte postaviti, jer za to treba da glasa većina u Generalnoj skupštini UN. To je vrlo teško izračunati, jer to je, naravno, političko pitanje", kazao je Varadi. On je ocenio da inicijativa Srbije zaslužuje hitan postupak pred Međunarodnim sudom pravde.

Извор[уреди]