Vanredno stanje u ekonomiji Kipra

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


20. јул 2011.
NIKOZIJA, 20. jula 2011. (Beta-AFP) - Kiparska ekonomija je u "vanrednom stanju" i ukoliko se odmah ne primene "drakonske mere" zemlja će možda morati da zatraži spoljnu finansijsku pomoć, upozorio je guverner kiparske centralne banke Atanasios Orfanides.

"Smatram da je ekonomija u vanrednom stanju, koje se može porediti s onim iz 1974. godine", kada je Turska izvršila invaziju na severni deo ostrva, poručio je guverner u pismu kiparskom predsedniku Dimitrisu Hristofijasu, u koje je imala uvid agencija AFP, a datirano je na 18. jula.

"Kako bi se izbeglo najgore, pre svega kako Kipar ne bi bio prinuđen da zatraži mehanizam podrške i sve što bi to značilo za ekonomiju, nove još oštrije mere moraju biti preduzete odmah", podvukao je on.

To je prvi put da guverner sugeriše da bi Kipru mogla da bude potrebna finansijska pomoć.

Orfanides je objasnio svoju zabrinutost "nepovoljnom situacijom u svetu, teškoćama s pozajmljivanjem novca iz inostranstva" i ekonomskim posledicama eksplozije 11. jula u vojnom skladištu na jugu zemlje, kada je uništena najveća kiparska centrala za proizvodnju električne energije.


Извор[уреди]