Van Gogova Spavaća soba na restauraciji

Извор: Викиновости11. март 2010.
AMSTERDAM, 11. marta 2010. (Beta-AP) - Jedna od najčuvenijih slika Vinsenta van Goga, "Spavaća soba", podvrgnuta je restauraciji, koja će moći da se prati na blogu vođe tog projekta, saopštio je Muzej Van Gog u Amsterdamu.

Slika slikareve sobe u francuskom gradu Arlu iz 1888. bila je jedan od omiljenih radova holandskog majstora. Detaljnom analizom slike ustanovljeno je da joj je neophodna restauracija radi vraćanja prvobitnog sjaja bojama koje su izbledele, kazala je predstavnica za štampu muzeja Natali Bos. Slika je u januaru uklonjena iz izložbene sale, a njena restauracija trajaće do avgusta, dodala je.

Vođa projekta Ela Hendriks izveštavaće o toku restauracije na blogu muzeja jednom ili dva puta sedmično. Van Gog je naslikao kopiju slike kada je ova oštećena vodom i original je poslao svom bratu Teu u Pariz na popravku. Druga verzija trenutno je izložena u Čikagu. Kasnije je naslikao manju kopiju, koja se nalazi u Parizu. Tok restauracije moći će da se prati na adresi http://www.vangoghmuseum.nl/blog/slaapkamergeheimen/en/


Извор[уреди]