Пређи на садржај

Vašington treba da štiti dolar

Извор: Викиновости


17. август 2011.
Пекинг-  (Beta-AP) - Kineski komentatori dočekuju američkog potpredsedika Džozefa Bajdena savetujući Sjedinjenim Državama da prestanu da zasipaju svoju privredu jeftinim kreditima.

Recepti koji očekuju Bajdena, koji u sredu stiže u Peking, kreću se u rasponu od smanjenja državnog budžeta SAD do borbe protiv siromaštva. Glavni cilj Bajdenove posete je da bolje upozna potpredsednika Si Djinpinaga, za koga se očekuje da će doći na čelo KP Kine iduće godine. Očekuje se da će Bajden mnogo čuti i o Tibetu i Tajvanu. Ali, brige Kine oko privrede SAD su srž petodnevne posete. Najveći strah Pekinga je moguća treća runda kupovina američkih obveznica od strane američke centralne banke, Federalnih rezervi, poznata kao kvantitativno rasterećivanje ili QE.

Ubacivanjem novca u privredu, QE treba da potisne kamatne stope i podstakne ulaganja. Ali, Peking strahuje da će nova intervencija Federalnih rezervi povećati cene robe koja se kupuje za dolare, podići inflaciju i smanjiti vrednost duga trezora SAD od 1.200 milijardi dolara.

„SAD treba da se uzdrže od pokretanja trećeg po redu QE i moraju da zategnu svoju monetarnu politiku kako bi podigli poverenje sveta u dolar“, piše predsednik državne Kineske banke Sijao Čang u Čajna dejliju. Peking neprekidno traži od Vašingtona da zaštiti strane ulagače i dolar.

Извор[уреди]