Uvođenje reda u kinematografiji

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу25. јануар 2010.
BEOGRAD, 25. januara 2010. (Beta) - Javna rasprava o Nacrtu zakona o kinematografiji održana je u ponedeljak u prostorijama Filmskog centra Srbije.

Ministar kulture Nebojša Bradić rekao je da je Zakon o kinematografiji izuzetno važan za oblast kulture, da je rad na tom zakonu ponovo pokrenut prošle godine i da je cilj da taj Zakon bude usvojen tokom 2010. godine.

Prema njegovim rečima, Zakon o kinematografiji treba da utvrdi status filmskih radnika i autora i način na koji će se u budućnosti praviti domaći filmovi, koprodukcije i strani filmovi.

Bradić je istakao da Zakon treba da ojača srpski film i da je posebno važan član koji propisuje osnivanje Filmskog fonda Srbije radi obezbeđivanja sredstva za stvaranje uslova za razvoj filmske proizvodnje i koprodukcije u Srbiji.

Pored filmskih radnika u diskusiji su učestvovali i članovi Radne grupe Miki Manojlović, Goran Paskaljević i Goran Marković. Učesnici Javne rasprave su najviše primedbi imali na član Zakona kojim se utvrđuje da Vlada na predlog ministarstva za kulturu može da finansira neko kinematografsko delo.


Извор[уреди]