Usvojene izmene i dopune Zakona o vladi

Извор: Викиновости


4. jul 2008.
Beograd/ Srbija (Beta) – Skupština Srbije usvojila je kasno večeras izmene i dopune Zakona o vladi kojima se uvodi institut zamenika predsednika vlade sa istim ovlašćenjima kao premijer, kao i institut takozvanog "zlatnog glasa" predsednka vlade.

Za je glasalo 129 poslanika, protiv je bilo 28, a uzdržanih nije bilo. Poslanici Srpske radikalne stranke nisu glasali.

Usvajanjem tog zakona omogućen je izbor nove vlade Srbije, koju će činiti stranke okupljene u koaliciji liste "Za evropsku Srbiju" i koalicije SPS-PUPS-JS.

Izmenama Zakona o vladi predviđeno je da zamenik premijera ima ista ovlašćenja kao i predsednik vlade osim predlaganja izbora ili razrešenja člana vlade, a njega će odrediti premijer.

Takođe, prvi potpredsednik vlade će u odsustvu premijera imati nadležnost da pomaže premijeru u vođenju i usmeravanju vlade, staranju o jedinstvu u političkom delovanju vlade i usklađiivanju rada članova Vlade.

Prema koalicionom dogovoru, mandatar Mirko Cvetković će za prvog potpredsednika, odnosno svog zamenika, predložiti lidera SPS-a Ivicu Dačića.

Izmenama Zakona o vladi predviđa se uvođenje takozvanog "zlatnog glasa" što bi trebalo, prema obrazloženju predlagača, da otkloni mogućnost blokade rada vlade koja će imati paran broj članova.

Odluka vlade se donosi kada za nju glasa najmanje polovina svih članova vlade i premijer.

Usvajanjem tog zakona omogućen je izbor nove vlade koja će imati 27 članova.

Извор[уреди]