Пређи на садржај

Usvojena Uredba o finansiranju udruženja iz budžeta Republike Srbije

Извор: Викиновости


30. januar 2012.
Beograd/ Srbija (PRObjave) - Vlada Srbije je u petak 27. januara 2011. usvojila Uredbu o finansiranju udruženja iz budžeta RS.

Ovim će po prvi put biti jedinstveno uređeni kriterijumi, uslovi i načini na koji se udruženja finansiraju iz sredstava za realizovanje programa od javnog interesa. Prema Zakonu o udruženjima država može da finansira NVO samo iz ovih sredstava a koja se odnose na oblasti socijalne zaštite, ljudskih i manjinskih prava, zaštite životne sredine, obrazovanja, nauke, kulture itd.

Ovim povodom Građanske inicijative organizuju predstavljanje Uredbe o sredstvima za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja o kojoj će govoriti:

  • Ivana Ćirković, Direktorka Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, Vlada Republike Srbije
  • Jasmina Benmansur, Pomoćnica Ministra za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu
  • dr Dragan Golubović, Viši pravni savetnik Evropskog centra za neprofitno pravo (ECNL), Budimpešta
  • Dubravka Velat, Građanske inicijative

Predstavnici/e Građanskih inicijativa i Evropskog centra za neprofitno pravo će analizirati Uredbu u odnosu na dobre uporedne prakse, a posebno u odnosu na predloge iz dokumenta koji su Građanske inicijative pripremile u februaru 2011. godine i nakon konsultacija sa ostalim organizacijama civilnog društva, dostavile nadležnom Ministarstvu.

Uredba uvodi transparentnost i javnost u postupak dodele sredstava za finansiranje ovih programa, propisivanjem obaveza nadležnog organa i samih udruženja. Njome se uređuje način objave konkursa, liste vrednovanja i rangiranja prijavljenih programa, odluka o izboru programa itd. Pored zakonske obaveze da najmanje jedanput godišnje učine dostupnim javnosti izveštaj o svom radu i o obimu i načinu sticanja sredstava, udruženja će u skladu sa ovom uredbom imati i obavezu da nadležnom organu kvartalno dostavljaju izveštaj o realizaciji programa, ali i nakon realizacije programa.

Ovaj događaj su podržale Američka agencija za međunarodni razvoj/Institut za održive zajednice (USAID/ISC) u okviru programa "Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva".

Извор[уреди]