Usvojena Deklaracija o osudi zločina u Srebrenici

Извор: Викиновости31. март 2010.
BEOGRAD, 31. marta 2010. (Beta) - Skupština Srbije je oko pola sata posle ponoći, nakon više od 12 sati rasprave, usvojila Deklaraciju kojom osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde.

Za Deklaraciju je glasalo 127 poslanika vladajuće koalicije, dok je protiv bio 21, a jedan poslanik nije glasao. Poslanici Srpske radikalne stranke napustili su salu pre glasanja.

Rasprava o Predlogu Deklaracije, koji je podnela vladajuća koalicija, bila je prekidana čestim polemikama poslanika opozicije i predstavnika vlasti u parlamentu o potrebi donošenja jednog takvog dokumenta.

Skupština Srbije u Deklaraciji najoštrije osuđuje i sve društvene i političke procese i pojave koji su doveli do formiranja svesti da se ostvarenje sopstvenih nacionalnih ciljeva može postići upotrebom oružane sile i fizičkim nasiljem nad pripadnicima drugih naroda i religija.

Parlament Srbije Deklaracijom izražava saučešće i izvinjenje porodicama žrtava zbog toga što nije učinjeno sve da se spreči ta tragedija.


Извор[уреди]