Usvojen Zakon o finansiranju političkih aktivnosti

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


14. јун 2011.
BEOGRAD, 14. juna 2011. (Beta) - Skupština Srbije usvojila je u utorak Zakon o finansiranju političkih aktivnosti čime je ispunjen još jedan od uslova na putu Srbije ka Evropskoj uniji.

Za zakon, koji uvodi niz novina u načinu i kontroli finansiranja političkih subjekata, glasala su 133 poslanika vladajuće većine i Liberalno demokratske partije, koliko ih je i bilo u sali. Predstavnici ostalih stranaka opozicije nisu prisustvovali glasanju.

Prema rečima predlagača, zakon bi trebalo da omogući transparentan rad i finansiranje političkih stranaka, kao i uvid najšire javnosti u izvore finansiranja političkih subjekata i njihovih aktivnosti.

Propisano je da se iz budžeta Srbije izdvoji 0,15 odsto za redovni rad političkih stranaka, a za finansiranje troškova izborne kampanje iz javnih izvora u godini u kojoj se održavaju izbori, određuje se 0,1 odsto rashoda budžeta.

Novina je polaganje izbornog jemstva političkih subjekata koji nameravaju da koriste sredstva iz javnih izvora za finansiranje izborne kampanje i njegovo vraćanje u budžet ako politički subjekt na izborima ne osvoji jedan odsto važećih glasova, odnosno 0,2 ukoliko predstavlja stranku manjine.


Извор[уреди]