Usvojen Zakon o Razvojnom fondu Vojvodine

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


29. decembar 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Skupština Srbije usvojila je u subotu Zakon o Razvojnom fondu Vojvodine koji predviđa da taj fond bude osnovan zajedničkim vlasničkim učešćem Autonomne pokrajine Vojvodine i Republike Srbije, a njegov osnivački fond biće deset miliona dinara.

Za zakon je glasalo 163 poslanika vladajuće koalicije i opozicije, a deset poslanika glasalo je protiv.

Zakonom je utvrđeno da se Razvojni fond Vojvodine, čije će sedište biti u Novom Sadu, osniva u skladu sa Zakonom o privrednim društvima kao društvo sa ograničenom odgovornošću s tim da fond može promeniti svoju pravnu formu u akcionarsko društvo.

U osnovnom kapitalu Razvojnog fonda Vojvodine pokrajina učestvuje sa 78,11 odsto, a Republika Srbija sa 21,89 odsto, a osnivači srazmerno vlasničkom učešću u fondu ostvaruju pravo upravljanja, učešćem u radu i donošenju odluka u organima fonda.

Razvojni fond će učestvovati u realizaciji programa i projekata koji se odnose na razvoj privrede i poljoprivrede, podsticanje osnivanja malih i srednjih preduzeća i razvoj preduzetništva, podsticanje zapošljavanja, izvoza i ravnomernog regionalnog razvoja.

Kako je utvrđeno, ugovor o osnivanju tog fonda potpisaće vlade Vojvodine i Srbije u roku od osam dana od dana stupanja na snagu tog zakona.


Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg