Ustupiti Srbiji slučaj deportacije Muslimana

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу9. март 2010.
PODGORICA, 9. marta 2010. (Beta) - Državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen izjavio je u utorak da bi Crna Gora mogla da ustupi Srbiji predmet protiv petorice optuženih za deportaciju bosansko-hercegovačkih civila 1992. godine.

Homen je "Vijestima" kazao da su četvorica od petorice optuženih za deportaciju dobila državljanstvo Srbije dve godine pre nego sto je Crna Gora za njima raspisala poternicu.

"To ograničenje sada ne sme da bude prepreka i dva tužilaštva treba da postignu dogovor da se ti predmeti ustupe Srbiji", dodao je državni sekretar Ministarstva pravde Srbije.

Suđenje optuženima za deportaciju bosansko-hercegovačkih civila iz Crne Gore u BiH počelo je krajem novembra prošle godine u Višem sudu u Podgorici, a od devet optuženih njih petorica su u bekstvu.

Prema optužnici crnogorska policija je 1992. godine veću grupu Muslimana izbeglica iz Bosne i Hercegovine izručila vlastima Republike Srpske. Oni su kasnije ubijeni i do danas nisu pronađeni njihovi posmrtni ostaci.


Извор[уреди]