Ustoličen patrijarh Irinej

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу23. јануар 2010.
BEOGRAD, 22. januara 2010. (Beta) - Episkop niški Irinej (Gavrilović) ustoličen je u subotu u Sabornoj crkvi u Beogradu za 45. patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Znamenja patrijarha, panagiju arhiepiskopa (ikonu), žezlo i belu panu (kapu) Irineju je uručio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je bio čuvar trona SPC od smrti patrijarha Pavla 15. novembra 2009. godine.

"Ovo je veliki dan za mene lično, a verujem i za naš narod i našu Crkvu", kazao je Irinej okupljenima u Sabornoj crkvi, zapitavši se da li je dostojan visoke počasti. Novi patrijarh je kazao da će pratiti put svetog Save, utemeljitelja SPC. Višečasovnu liturgiju u prepunoj Sabornoj crkvi u Beogradu, na kojoj je ustoličen, predvodio je novi patrijarh.

To je prvo ustoličenje da bi, kako je objasnio episkop bački Irinej, "novi patrijarh počeo da dela", a svečeno ustoličenje biće naknadno obavljeno u Pećkoj patrijaršiji. Liturgiji u Sabornoj crkvi osim brojnih građana prisistvovali su predstavnici vlasti, diplomarskog kora, tradicionalnih crkava i verskih zajednica.


Извор[уреди]