Uspelo sudaranje protona u tunelu kod Ženeve

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

30. март 2010.
ŽENEVA-  Veliki hadronski sudarač čestica (LHC) uspeo je u utorak, iz drugog pokušaja, da razbije dva jezgra protona koristeći tri puta veću silu nego što je ikada upotrebljena u nauci.

Eksperiment je izveden u 27 kilometara dugom podzmenom tunelu kod Ženeve. To je deo eksperimenta u kojem naučnici okupljeni u Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) pokušavaju da u laboratorijskim uslovima stvore uslove kakvi su, kako pretpostavljaju, bili u vreme Velikog praska iz kojeg je, kako se veruje, pre 14 milijardi godina nastao kosmos.

Uspeh je propraćen burnim aplauzom u kontrolnoj sobi CERN-a, iz koje se prati eksperiment. Fizičarima i drugim naučnicima širom sveta omogućeno je da direktno prate eksperiment preko posebne video-veze. Ranije danas naučnici su nakratko morali da prekinu eksperiment jer podzemni akcelerator nije uspeo da iz prvog pokušaja napravi napon čestica od potrebnih 7.000 milijardi elektron-volti (7TeV).

Izgradnja sudarača koštala je 10 milijardi dolara i to je najskuplji eksperiment u istoriji koji je okupio načnike iz celog sveta.


Извор[уреди]