Uslov za datum pregovora ukidanje institucija

Извор: Викиновости


31. avgust 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Ukidajne institucija Srbije na severu Kosova je jedan od formalnih uslova da EU utvrdi datum početka pregovora o prijemu Srbije, izjavio je Borislav Stefanović, bivši šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Vladom Kosova, prenosi beogradski list „Danas“ u izdanju od petka.

„Formalni uslovi za dobijanje datuma početka pregovora sa EU i za dalji evropski put Srbije su dogovori s Prištinom o elektricnoj energiji i telekomunikacijama, kao i ukidanje naših institucija na severu Kosova“, kazao je Stefanović u intervjuu.

Stefanović koji je sada sekretar Predsedništva Demokratske stranke, ocenio je da je nova Vlada počela veoma loše jer umesto izrade što preciznijeg i realnijeg plana u vezi s Kosovom "ispucava reciklirane ideje".

Stefanović je kao takve naveo ideju da Albanci u Srbiji žive kao Nemci u Belgiji što je, kako je kazao, bilo moguće 1992, ali ne 2012, i to što šef kancelarije za Kosovo Aleksandar Vulin pribegava "golom populizmu i demagogiji".

„Dobro je, doduše, što je Vulin rekao da nas čekaju 'bolni ustupci' jer to pokazuje da, ipak, postoji realnost, ali je zanimljiva spekulacija o odustajanju od fusnote. Stvari za koje bi nas (DS) razapeli, sada prolaze bez bilo kakvog reagovanja“, kazao je Stefanović.

Stefanović je naveo da „nema roka, mada je on odmah“ za sprovođenje dosadašnjih sporazuma.

On pretpostavlja da će, ako politički razgovori počnu, teme biti manastiri, crkve, sever Kosova, imovina i prava Srba južno do Ibra.

Stefanović smatra da će predsednici Srbije i Kosova, Tomislav Nikolić i Atifete Jahjage ili premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači napraviti okvirni dogovor, dok će dijalog o konkretnim pitanjima voditi njihovi timovi.

Po rečima Stefanovića, to što bi najviši državni zvaničnici Srbije sedeli ravnopravno s predstavnicima kosovske države koju Srbija ne priznaje, u „praktičnom smislu neće mnogo promeniti, osim sto će verovatno Skupština Srbije doneti odluku da državne zvaničnike ovlašćuje da to uradi“.

Po njegovim rečima, DS će, ako bude pozvana na konsultacije, izneti stavove o pitanjima elektricne energije, Telekoma, manastira, Srba južno od Ibra i severa Kosova.

DS će predložiti da se „maksimalno ojača samostalnost i autonomija“ severa Kosova, i da se ustanove „jasni mehanizmi po kojima mi niti priznajemo, niti nameravamo da priznamo Kosovo, a s druge strane takozvano Kosovo posmatra taj sever kako njemu odgovara“, kazao je on i dodao da je to jedini način da se problem reši.

Izvor[уреди]