Uručeni počasni Oskari na svečanosti u Los Anđelesu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


2. decembar 2012.
Los Anđeles/ Kalifornija (Beta-AP) U Los Anđelesu su na posebnoj ceremoniji uručeni počasni Oskari za izuzetnu karijeru u filmskoj industriji trojici filmskih stvaralaca, kao nagrada za humanitarni rad u toj industriji.

Dobitnici ovih počasnih Oskara možda nisu tako poznati široj javnosti, ali njihov doprinos filmskoj industriji uticao je na ljubitelje filma širom sveta, navodi agencija AP.

Dokumetarista D.A. Penebejker pomogao je da film postane vodeća industrija. Džordž Stivens osnovao je Američki filmski institut i uspostavio Kenedi centar za nagrade. Kaskader i reditelj Hal Nidam razvio je nove načine za izvođenje opasnih filmskih akcija.

Direktor kompanije Drimvorks Animejšn Džefri Kacenberg sakupio je stotine miliona dolara za dobrotvorne svrhe.

Osamdesetogodišnjaci Penebejker, Stivens i Nidam dobili su počasne Oskare za svoje izuzetne karijere, a Kacenberg je dobio nagradu za humanitarni rad na ceremoniji za uručenje Guvernerove nagrade koju dodeljuje Akademija za filmsku umetnost i nauku. Svečanost je održana sinoć u Los Anđelesu.

Filmska akademija dugo već dodeljuje počasne Oskare ali je pre četiri godine ustanovljena nova tradicija gde se uručenje tih Oskara organizuje na specijalnoj ceremoniji na kojoj nema ograničenja za trajanje govora, kao što je to slučaj za godišnju dodelu Oskara.

Ovoj ceremoniji prisustvovale su mnoge zvezde kao što su Kirk Daglas, Tom Henks, Kvinsi Džouns, Voren Biti, Kventin Tarantino, Džordž Lukas, Stiven Spilberg, Ejmi Adams i Ričard Gir.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg