Uručena nagrada Desanka Maksimović

Извор: Викиновости


16. мај 2011.
BEOGRAD, 16. maja 2011. (Beta) - Beogradskom pesniku Dušku Novakoviću u ponedeljak je u Brankovini, kod Valjeva, uručena nagrada "Desanka Maksimović" za celokupno delo i doprinos srpskoj poeziji.

Predsednica žirija koji je odlučivao o dobitniku, Radmila Lazić je tom prilikom rekla da pesničko delo Duška Novakovića vraća nadu u to da je poezija ne samo izraz i odraz svog vremena, nego i njegov korektiv na šta je srpska poezija već dugo zaboravila.

Svoju besedu o delu Desanke Maksimović, Novaković je nazvao "Blagorazumevanje" istakavši kako postoji opšta saglasnost o tome da je Desanka "apsolutna pesnikinja".

"Uveren sam da je sve to proisticalo iz ključne reči njene duše, iz reči 'blagorazumevanje'. Blagorazumevanje sveukupnog stvarnog i nestvarnog sveta, prošlog i sadašnjeg, svega sa svim, kako bi i dalje u poeziji vladao zakon proisticanja", rekao je Novaković.

Novaković je rođen u 1948. u Podgorici, školovao se u Strumici, Podgorici i Beogradu. Uređivao je poeziju u listovima i časopisima Književna reč, Književnost, Književne novine, Ovdje. Član je Srpskog književnog društva i Srpskog PEN centra.


Извор[уреди]