Upravljačka grupa podržava plan za severno Kosovo

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу8. фебруар 2010.
PRIŠTINA, 8. februara 2010. (Beta) - Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo podržala je u ponedeljak plan za integraciju severnog Kosova u prištinske institucije koji je iznela Međunarodna civilna kancelarija, navodi se u saopštenju te Kancelarije.

Međunarodna upravljačka grupa je sa sastanka u Beču pozvala sve strane, uključujući i Srbiju, da imaju "konstruktivnu ulogu u tom znacajnom procesu kako bi se obezbedili bolji životni uslovi na severnom Kosovu". "Međunarodna upravljačka grupa pozdravlja nameru Vlade Kosova da finansira projekte čiji je cilj integracija pripadnika zajednice kosovskih Srba, kao i napore Evropske unije na severnom Kosovu", navodi se u saopštenju.

Piter Fejt, koji je na čelu Međunarodne civilne kancelarije, nedavno je potvrdio postojanje plana kojim bi se sever Kosova, na kom su Srbi velika većina stanovništva, integrisao u institucije Vlade Kosova. Zvaničnici Srbije odbacili su taj plan i ocenili da je on opasan po regionalnu stabilnost. Međunarodna upravljačka grupa, koju čine države koje priznaju Kosovo, ocenila je da će integracija svih zajednica u kosovsko društvo, "pogotovo celokupne zajednice kosovskih Srba, biti ključni izazov kako bi se obezbedila održiva budućnost i ojačala demokratija Kosova".

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je povodom današnje rasprave u Beču da međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt nema rezulate kojima bi se pohvalio i da bi stoga trebalo da razmisli o budućem svom buducem poslu. Ivanović je rekao da Fejt "frizira" rezultate i da pokušava da se predstavi uspešnijim nego što je, prenosi KiM radio.


Извор[уреди]