Upozorenje Karli Del Ponte da ne promoviše knjigu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


9. april 2008.
London/ Ujedinjeno Kraljevstvo (Beta) - Švajcarske vlasti su upozorile Karlu Del Ponte, bivšu glavnu tužiteljku Haškog tribunala, a sada ambasadorku Švajcarske u Argentini, da ne promiviše svoju knjigu posvećenu radu u Tribunalu, prenosi britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Predstavnik švajcarskog ministarstva inostranih poslova izjavio je za BBC da knjiga "Lov, ja i ratni zločinci" sadrži izjave koje nisu primerene jednom, vrlo je moguće, uskoro bivšem diplomatskom predstavniku švajcarske vlade.

Zvanični Bern nije blagonaklono reagovao na knjigu Del Ponteove, u kojoj govori o preprekama koje su, kako tvrdi, stajale na putu njenim pokušajima da osumnjičene ratne zločince izvede pred lice pravde, kao i o navodnim zločinima koje su počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, navodi BBC.

Gospođa amabsador ne sme da iznosi kontroverzne stavove ili sporne poglede koje je imala dok je bila glavni tužilac Tribunala, smatra poslanik stranke Zelenih u švajcarskom Parlamentu i predsednik Parlamentarnog odbora za spoljne poslove, Geri Miler dodajući da bi on želeo da Karla del Ponte bude povučena sa položaja ambasadora.

Извор[уреди]